Aktuellt

Dagens Juridik
En rapport från Företagshälsovården om arbetsmiljön på ett konstmuseum ska betraktas som en allmän handling. Den ska därför lämnas ut om inte sekretess hindrar ett utlämnande.
Det slår Kammarrätten i Sundsvall fast i en ny dom.
Konstmuseet i Norr avslog en begäran... mer

Suntarbetsliv
Ledarskap som bygger på tillit kan minska psykisk ohälsa på jobbet. Men då måste också cheferna ha bra förutsättningar för sitt ledarskap. Det är några slutsatser i en ny rapport från Sveriges Företagshälsor.

Laura Hartman är forskare och arbetsmarknadsekonom. Förutom... mer

Läkartidningen
Allt fler läkare har två eller fler specialiteter. Allra flest har företagsläkaren Artur Tenenbaum som också är styrelseledamot i Sveriges Företagshälsor: sex stycken. Hur blev det så många? »Kärleken och min hunger efter utmaningar«, säger han.
... mer

Arbetarbladet
Efter larmet om den dåliga arbetsmiljön på arbetsplatsen lovar ledningen att Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) i Gävle ska få en "omstart".
- Jag tar kritiken på största allvar och ansvarar för att misstagen ska rättas till, säger generaldirektören Nader Ahmadi i... mer

Sveriges Riksdag
Interpelationsdebatt 
Interpellation 2019/20:20 Dålig arbetsmiljö på Mynak av Saila Quicklund (M) till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

På en arbetsplats med experter på arbetsmiljö finns det självklart förväntningar om att just arbetsmiljön ska vara... mer

Arbetarskydd
En ny robot, Sam, ska med hjälp av AI ge svar på frågor om arbetsmiljön. Karolinska Institutet utvecklar Sam som väntas bli ett värdefullt stöd för både arbetsgivare och fackliga. Bakom initiativet står Irene Jensen, professor i metoder för företagshälsa vid KI.
... mer

Du&Jobbet
Under året får landets kommunpolitiker utbildning i arbetsmiljö. Mycket välbehövligt, då kunskapen ofta är mycket låg, menar flera insatta Du&jobbet talat med. Det finns mer än 40 000 fritidspolitiker i landets kommuner och landsting/regioner. Under sig har de stora... mer

Dagens Arbete
Svensk industri har automatiserats. Och den snabba utvecklingen av artificiell intelligens gör att ännu fler arbetsuppgifter tas över av robotar – ändå är arbetsdagen lika lång. Så behöver det inte vara, menar forskaren Pontus Strimling.
... mer

Arbetet
Slappa, äta glass eller gå på museum på betald arbetstid. Det kan låta som en dröm, men är fullt möjligt för dem som har livsvårdstimme i stället för friskvårdstimme på jobbet.
Känner du också av hösttröttheten när dagarna blir kortare? Kanske orkar och hinner... mer

Suntarbetsliv
Stress i sig behöver inte vara farligt. Men den som inte får tillräcklig återhämtning kan bli sjuk. Vad behöver arbetskamraterna och chefen tänka på när en i gruppen drabbas av utmattningssyndrom?
– Utmattning är inget som kommer över en natt, som en olycka. Ett kriterium... mer